Når du har taget beslutningen om, at du vil være iværksætter, kan det være svært lige at vide og overskue, hvordan du så praktisk kommer i gang.
Det skal du være opmærksom på
Jeg vil her give mit bud på, hvad dit fokus og første skridt bør være, når du vil springe ud i iværksætteri.
1. Få styr på forretningsplanen
Som virksomhedsejer er det altid en god ide at have en forretningsplan, når man bevæger sig ud i iværksætteri. Med denne har du altid overblikket over din forretningsidé og handlingsplan. Den sparrer dig også for mange opgivende timer og overspringshandlinger, da den guider dig i den retning, du har valgt at gå.
Find skabeloner til en forretningsplan på nettet.
2. Opret et CVR-nummer
Det er forholdsvis let at oprette egen virksomhed i Danmark. Hvis du forventer at omsætte for mere end 50.000 kr., skal du have et CVR-nummer, dvs. du skal momsregistreres.
Du opretter et CVR-nummer inde på siden Virk.dk (hvor du også angiver hvilken selskabsform du ønsker at oprette).
Et CVR-nummer bruges til at identificere din virksomhed og et CVR-nummer skal bruges i forskellige sammenhænge, såsom når du udskriver fakturaer.
3. Indhent regnskabstips
Sæt dig også ind i moms- og skattereglerne. Hvis du har spørgsmål, er SKAT gode til at hjælpe én videre. Derudover findes der mange gode regnskabsprogrammer for små og mellemstore virksomheder, hvor du nemt og enkelt igennem forskellige værktøjer kan holde styr på dine udgifter i din forretning og f.eks. automatisk indberette moms.
4. Få dig et netværk
Vær en del af et netværk og dermed et fællesskab. Undersøg hvad der findes af netværksmuligheder for dig i dit område af landet. Her kan du sammen med andre iværksættere udveksle erfaring, idéer og sparring.
Kontakt eventuelt også et erhvervshus i din kommune. Mange gange vil dine potentielle kunder nemlig også kunne findes i dit netværk, og du vil dermed ligeledes kunne skabe en vækst herigennem.
5. Vælg hvilke kanaler du skal bruge din markedsføring på
En hjemmeside vil altid være en oplagt platform, da du altid kan henvise til hjemmesiden, hvis du har andre kanaler, som f.eks. sociale medier, flyers, annoncer, etc.
I forhold til sociale medier findes der mange muligheder. Her er det også temmelig nemt at oprette en virksomhedsside.
Men det vigtigste er at overveje / vide, hvor dine potentielle kunder befinder sig henne, altså på hvilke platforme. Undlad de platforme, hvor du ved, at dine kunder alligevel ikke er. Vælg de platforme der giver værdi og kan bidrage til dit salg.
Hav hjertet med i processen
Noget af det vigtigste når du starter op som selvstændig er ligeledes at have hjertet med i sit iværksættereventyr. Det er vigtigt at gøre sig klart, hvorfor man vil være selvstændig. Og ligeledes hvad din motivation og kompetencer for at starte op som selvstændig er.
Din intention skal komme fra hjertet. Ellers kan du ikke kommunikere dine budskaber omkring din virksomhed og dit produkt klart og tydeligt. Dine potentielle kunder skal tro på dig og dit produkt.
Jeg hjælper dig gerne på vej i din proces
Vi vil helst kunne finde ud af det med at være iværksætter og kende alt til det på forhånd inden vi påbegynder vores iværksættereventyr, da vi føler det giver os en form for sikkerhed.
Vi kan bare ikke vide det hele fra starten. Vi skal stole på, at vi vil udvikle os og at vores startup bliver en succes.
Nogle iværksættere savner individuel vejledning
Der findes rigtig meget gratis hjælp at hente alle steder. Dog efterspørger mange iværksættere en kompetent iværksætterkonsulent, der yder personlig vejledning.
Specialiseret vejledning som passer lige præcis til din forretningsidé og dit iværksættereventyr er noget, jeg ville kunne fokusere på.
Dit næste skridt
Ønsker du min rådgivning og uvildig vejledning i forbindelse med din forretningsidé, så kontakt mig og vi tager en gratis samtale på 20 minutter, hvor vi taler om, hvordan jeg kan hjælpe dig videre.
Se yderligere råd til din iværksætterrejse her:
Hvad koster det at få hjælp hos Charlotte Stange Coaching En session af 70 minutters varighed koster 950 kr. inkl. moms. Vælger du at booke 3 sessioner på én gang, sparrer du 450 kr. og betaler kun 2.400 kr. Se yderligere information omkring priser her
Hvor langt er et iværksætterforløb? Længden afhænger af, hvor mange gange eller over hvor lang en periode, du føler du har brug for min hjælp. Et iværksætter- mentorforløb forløber i første omgang over 3 sessioner af 70 minutters varighed til en pris af 2.400 kr. Ønsker du tilkøb af flere enkeltsessioner, er dette også muligt til en pris af 950 kr.
Hvornår skal jeg betale skat, hvis jeg er selvstændig? Som selvstændig betaler man løbende skat. Beløbet opgøres ved at du opgiver dit forventede overskud på din forskudsopgørelse. Du betaler skat af dit forventede salg, også selv om du ikke har fået alle pengene ind på dine løbende udskrevne fakturaer. Dette sikrer, at du løbende får betalt din skat.
Hvad koster det at oprette en virksomhed? Det er i princippet gratis at starte eget firma. En enkeltmandsvirksomhed (en personlig ejet virksomhed) er helt gratis. Hvis du vælger at oprette et ApS (anpartsselskab), kræver det 40.000 i startkapital. Stifter man et aktieselskab (AS) kræver det 400.000 kr.
Hvad kræver det at starte enkeltmandsvirksomhed? Det er ret nemt at registrere en enkeltmandsvirksomhed. Det gøres online på Virk.dk (Erhvervsstyrelsen). For at oprette din virksomhed, skal du have et virksomhedsnavn. Dette skal være et navn, der endnu ikke eksisterer i Danmark.
Hvad skal man have styr på som selvstændig? Du skal registrere din virksomhed, dvs. få et CVR-nummer. Hvis du forventer at omsætte for mere end 50.000kr, skal du have et CVR-nummer. Du opretter et CVR nummer inde på siden Virk.dk, (hvor du også angiver, hvilken selskabsform du ønsker at oprette). Sæt dig også ind i moms- og skattereglerne. Hvis du har spørgsmål, er SKAT gode til at hjælpe én videre.
Er det svært at blive iværksætter Det der kan være svært og være en forhindring i forhold til at tage beslutningen om at blive iværksætter, er den tvivl og frygt, der måtte være omkring beslutningen om at gøre det. Men overvinder man denne angst, eventuelt igennem hjælp fra en coach og/eller business mentor er iværksættervejen ikke spor svær. Alle har potentialet til at blive iværksætter.
Hvor får jeg hjælp og sparring til iværksætteri Uanset hvor erfaren man tror man er, eller hvor meget man tror man har styr på det, er det guld værd at søge hjælp omkring iværksætteri. Der er rigtig mange tilbud, og mange steder kan der indhentes hjælp. Undersøg om din kommune tilbyder iværksætter opstartsrådgivning. Jeg tilbyder ligeledes hjælp til opstart af Iværksætteri. Jeg afholder sessioner i Roskilde. Er du ikke i nærheden af Roskilde, får du også min hjælp igennem online møder.
Kan alle blive iværksætter Det kan alle i princippet. Det kræver man har en god forretningside til et produkt eller en ydelse, der kan afsættes. Det er vigtigt at have en detaljeret handlingsplan, når man springer ud i det. Det der kan være svært og være en forhindring i forhold til at tage beslutningen om at blive selvstændig, er den tvivl og frygt, der måtte være omkring beslutningen om at gøre det. Her er det ofte en coach og/eller en business mentor, der kan hjælpe én i gang med processen.
Hvornår er man iværksætter? Du er iværksætter, når du opretter et CVR-nummer og starter en virksomhed. Du har en forretningsidé og er villig til at handle på din drøm om at være iværksætter. Det er vigtigt, du har dit hjerte med i processen. Ellers bliver det svært at kommunikere dine budskaber klart og tydeligt i din markedsføring.
Opstart af din virksomhed: Din guide til at komme i gang
Lav en forretningsplan
Det er altid en god idé at have en forretningsplan, når man bevæger sig ud i iværksætteri. Med denne har du altid overblikket over din forretningsidé og handlingsplan. Der findes mange skabeloner til en forretningsplan på nettet.
Vælg hvilken virksomhedsform dit firma skal have
De fleste mindre iværksættere starter op som enkeltmandsvirksomheder, da der her ikke kræves noget startkapital. Men er man f.eks. flere ejere og også vil vælge blandt de forskellige beskatningsformer, skal man måske vælge et anpartsselskab (ApS).
Opret et CVR-nummer
Det er forholdsvis let at oprette egen virksomhed i Danmark. Hvis du forventer at omsætte for mere end 50.000 kr., skal du have et CVR-nummer, dvs. du skal momsregistreres.
Du opretter et CVR-nummer inde på siden Virk.dk (hvor du også angiver hvilken selskabsform, du ønsker at oprette)
Finansiering
Udarbejd ligeledes et realistisk budget omkring din virksomhedsøkonomi. Det hjælper dig også med at finde ud af, hvilke opgaver du måske kan uddelegere / købe dig til. Mange gange er det bedst selv at koncentrere sig om salget og hvis muligt købe sig til en hjemmeside, etc.
Overvej om du skal have en erhvervskonto
Du skal i opstartsfasen ligeledes overveje, om du skal have en erhvervskonto. Som erhvervsdrivende kan du få en erhvervskonto. Vær dog opmærksom på, at det kan være en dyr fornøjelse, da de fleste banker vil have et oprettelsesgebyr. Her er det en god idé at undersøge de forskellige bankers gebyrer.
Som enkeltmandsvirksomhed kan det være en god idé at have en erhvervskonto, men det er ikke et krav.
Indhent regnskabstips
Sæt dig også ind i moms- og skattereglerne. Hvis du har spørgsmål, er SKAT gode til at hjælpe én videre. Derudover findes der mange gode regnskabsprogrammer for enkeltmandsvirksomheder, hvor du nemt og enkelt kan holde styr på dine udgifter og f.eks. automatisk indberette moms.
留言